Francesc Cortès i Mir

13-03-1965, Mataró

Data d'ingrés: 09-04-2025 Número: 450
Secció: Secció Històrico-Arqueològica
Especialitat: patrimoni musical

Nota biogràfica

Catedràtic d’universitat de l’àrea de coneixement de música a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). A la seva formació universitària, cal afegir la seva faceta de formació musical. Es va doctorar a la UAB (1994) amb una tesi sobre el nacionalisme musical de Felip Pedrell i la seva obra operística.

Les seves línies de recerca s’han orientat vers l’estudi de la música catalana a l’època contemporània, en especial al voltant de la creació lírica i el patrimoni musical. Ha treballat en la recuperació del patrimoni líric català, i ha editat l’òpera La Fattucchiera (1838), de Vicenç Cuyàs; Nocturns i l’òpera Els Pirineus (1891), de Felip Pedrell —conjuntament amb Edmon Colomer—; la simfonia jubilar Glosa (1908), de Felip Pedrell, i L’aplec del Remei (1858), de Josep Anselm Clavé.

L’estudi dels vincles entre la música i la literatura ocupa una part important de la seva recerca. Destaquen els articles dedicats a la creació musical inspirada en textos de Jacint Verdaguer, i la publicació amb Joan Recasens de Càntics de Verdaguer. Actualment, dirigeix el projecte de la catalogació i la digitalització de l’arxiu històric de la Societat del Gran Teatre del Liceu.

És autor de més de 110 publicacions, en revistes i editorials nacionals i internacionals. Ha fet estades a la Universitat de Melbourne, la Universitat de Reims Xampanya-Ardenes, i a la Segona Universitat de Nàpols.

També és membre del Centre de Recerca en Arts Escèniques (CRAE) de la UAB, així com de la Societat Verdaguer, i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Publicacions a l’IEC          Referències a l’IEC Obert