Mariona Taulé i Delor és llicenciada en filologia catalana (1989) i doctora en filologia romànica, especialitat de lingüística computacional (1995). Des de 2025, és catedràtica de lingüística computacional al Dept. de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona. Des de 2017, és la directora del grup de recerca consolidat Centre de Llenguatge i Computació en el marc del qual desenvolupa la seva recerca, centrada en el tractament i representació computacional de diferents aspectes del coneixement lingüístic. També és membre de l’Institut de Recerca en Sistemes Complexos (UB Institute for Complex Systems, UBICS) i de la xarxa d’innovació en accessibilitat AccessCat.
Ha participat en diversos projectes d’investigació competitius, tant de caràcter nacional com internacional. La participació en aquests projectes li ha permès desenvolupar la seva activitat de recerca, relacionada amb la lingüística computacional i el desenvolupament de recursos d'enginyeria lingüística per al català i castellà (per exemple, analitzadors morfològics i sintàctics, bases de dades lèxiques, xarxes semàntiques i corpus).
És especialista en la creació i anotació de corpus digitals que serveixen, no només per a l’anàlisi descriptiva de les llengües, sinó també per a entrenar sistemes d’intel·ligència artificial (IA) que detectin el llenguatge d’odi, identifiquin els estereotips que sorgeixen dels falsos rumors xenòfobs o sexistes, o classifiquin els missatges de les xarxes socials en funció del posicionament polític o ideològic, entre d’altres. La qualitat d’aquests corpus és fonamental per crear sistemes i aplicacions d’IA menys esbiaixats, inclusius i accessibles per a tothom.